BFOTO
BFOTO

De Liefkenshoekspoorverbinding: bouwverslag van 04-09-2010

Het is ondertussen bijna 5 maanden geleden dat we nog een bezoekje brachten aan het Liefkenshoektunneltracé.
Gedurende deze maanden is men vooral beziggeweest met het verwijderen van overtollige grond en het afwerken van de betoniet-cementiet wanden.

1

Tijdens het bouwverlof werd er op het terrein naast de expressweg een groot aantal drainagebuizen in de grond gestoken. Een goede drainage in deze natte grond is zeer belangrijk omdat er anders vrij snel verzakkingen ontstaan.


2

Enkele maanden geleden was lijn 10 in de weekends volledig afgesloten. Van deze sluitingen maakte men gebruik om op de plaats waar de liefkenshoeksverbinding onder lijn 10 loopt, cementiet-betoniet wanden te graven én een betonnen plaat onder lijn 10 te schuiven. Deze betonnen plaat wordt het dak van de tunnel.

Bij het gieten van de cementiet-betoniet wanden heeft men bijna nooit een platte oppervlakte bovenop deze wand. Dit is echter nodig om de betonnen plaat goed te ondersteunen. En daarom wordt het bovenste gedeelte van de cementiet-betoniet wand afgebroken zodat er binnenkort een nieuw, vlak, betonnen bovenste kan worden gegoten.
Wie goed kijkt kan links trouwens een stuk van deze betonnen bovenplaat zien.

Vlak voor het bouwverlof in juli is een van de bruggen aan de verkeerswisselaar terug geopend voor het verkeer. Aan de brug zelf is men nog bezig met "verfraaiingswerkzaamheden".


3

Al maandenlang wordt de ene vrachtwagen na de andere beladen met grond uit het gedeelte "Steenlandpolder". En zo stilletjesaan begin je het spoortracé goed te herkennen. De Zuidelijke ingang van de reeds bestaande Beverentunnel kreeg ondertussen al een modernere ingang aangemeten.
Het betonnen brugje dat je in de verte ziet zal dienen als aquaduct.


4

Schannulleke en Wiske, de 2 tunnelboormachines, graven al enkele maanden een 15-tal meter grond per dag weg en zitten momenteel in de omgeving van de Schelde.
De noordelijke ingang van de Beverentunnel wordt een van de volgende weken opengelegd.

Het is verboden om de foto's van deze pagina te publiceren zonder toestemming van de rechthebbende