BFOTO
BFOTO

De Liefkenshoekspoorverbinding: bouwverslag van 19-02-2012

Ondertussen is de spoorbedding tussen Bundel Zuid en de Beverentunnel afgewerkt. Infrabel kan op dit deel binnenkort beginnen met het plaatsen van seininrichting, sporen en bovenleiding. In de tunnel is men momenteel bezig met het construeren van een vlakke betonnen bedding. Op deze bedding worden later de benodigde kabels en sporen gelegd.Hierboven vind u een schematisch overzicht van de werken in de tunnel

Omdat dwarsliggers nu eenmaal geen halfronde vorm hebben, moet men in de tunnel een betonnen bedding gieten waarop de sporen kunnen rusten. Met behulp van betonijzer en bekisting kan men op de bodem van de tunnel een mooie vlakke plaat gieten.
Aan de 2 buitenzijde wordt het beton op een verhoogje gegoten. Op deze verhogen komen later sein en nutskabels te liggen. Het verhoogje dient ook als wandelpad in geval van werken in de tunnel of evacuatie. Omdat men niet simpelweg met een betonmolen door de tunnel kan rijden als er enkele tientalle meters bekisting klaarstaan, wordt het beton vanaf de vertrekschacht gepompt naar de nieuw gelegde bekisting. Vanwege de grote lengte van de tunnel moet het beton eerst enkele honderden meters per pijpleiding reizen vooraleer dit op zijn bestemming aankomt.

1

Alhoewel men pas op de allerlaatste moment is begonnen met de werkzaamheden om bundel Zuid te bypassen, staan de werken hier het verst. Met behulp van een onderstopmachine worden de sporen mooi vlak gelegd. Het sporenverloop is dankzij de werfwagons aan de rechterkant mooi te volgen.
 

2

Het tracé voor de ongelijkgrondse kruising van lijn 10...

... en erna


3

Over het gehele tracé valt het op dat men kosten noch moeite heeft gespaard om het regenwater snel af te voeren.


4

Na de boorwerkzaamheden verdwenen de tunnelelementen en de betoncentrale. De (portaal)kranen blijven tot het einde van de rit op post om allerhande werfmaterieel naar de vertrekschacht te transporteren.

Het is verboden om de foto's van deze pagina te publiceren zonder toestemming van de rechthebbende