BFOTO
BFOTO
Index Tractiematerieel Leasinglocs Trafiek Lijnen Documenten Bfoto Links

Nijverheidsspoor Merksem: de aansluitingen

Het nijverheidsspoor was van groot belang voor Merksem en zijn onmiddellijke omgeving. Op het hoogtepunt hadden 33 bedrijven een aansluiting met het nijverheidsspoor. Een aansluiting kon bestaan uit een wissel naar het bedrijf, een draaischijf of een stukje (straat)spoor ergens ten velde. Buiten de aangeslotenen waren er nog tientalle andere bedrijven die toestemming hadden om goederen te laden of te lossen op het nijverheidsspoor. Dit kon gebeuren bij een van de aangesloten firma's of op een van de algemene laadplaatsen van de NMVB. Het is niet nodig om te zeggen dat het op topdagen een ware uitdaging was om de juiste wagons te leveren aan de juiste klanten!

Helaas is er niet al te veel informatie bewaard gebleven over de verschillende bedrijven die actief waren rond de nijverheidslijn. Vooral over de periode voor WOI is er weinig te vinden, hierdoor is het moeilijk om een compleet overzicht te geven van alle aansluitingen die er ooit waren.

Bekijk aansluitingen hoofdspoor
Bekijk aansluitingen groot dok oost
Bekijk aansluitingen groot dok west
Bekijk aansluitingen klein dok noord
Bekijk aansluitingen klein dok zuid

Het is verboden informatie van deze pagina te publiceren zonder toestemming van de rechthebbende. Bepaalde info mag op fora worden gebruikt mits brondvermelding.